Lancering website ‘Gokhulp/Aide-aux-joueurs’
De tweetalige website ‘Gokhulp / Aide-aux-joueurs’ werd recent gelanceerd en omvat een informatief gedeelte en een geautomatiseerd zelfhulpprogramma. In het voorjaar van 2013 zal er een publiciteitscampagne starten om dit project bekend te maken bij het grote publiek.
Gokhulp/Aide-aux-joueurs is een gezamenlijk initiatief van de Kansspelcommissie, CAD-Limburg en Le Pélican asbl.
Over gokken
Het is niet precies geweten hoeveel mensen in België regelmatig gokken of gokproblemen hebben, omdat er nog geen systematisch onderzoek plaatsvond. Uit een beperkt onderzoek bij gokkers in 2004 bleek wel dat 14% voldeed aan de kenmerken van problematisch gokken, 42% was ‘risicogokker’ en 44% ondervond geen gokproblemen. Het hoogste percentage problematische gokkers bleek toen terug te vinden in de speelautomatenhallen.
Het is niet onwaarschijnlijk om te veronderstellen dat momenteel een heel aantal problematische gokkers online spelen. Gokwebsites zijn immers zeer gemakkelijk bereikbaar, zijn 24/24 toegankelijk en je kan er ongelimiteerd spelen zonder enige vorm van sociale controle. Op internet kunnen spelers sneller elk tijdsbesef uit het oog verliezen. Bovendien spelen ze met ‘virtueel geld’ op voornamelijk ‘short-odd’ spelletjes die onmiddellijk resultaat genereren. De kans is dus veel groter dat je als speler in een roes terecht komt en de realiteit ‘vergeet’.
Er wordt in het algemeen van uitgegaan dat problematische gokkers een ‘verborgen groep’ vormen die eerder zelden beroep doen op hulpverlening (hetzelfde is waarschijnlijk het geval voor problematische gebruikers van psychotrope medicatie). Een online aanbod voor deze groep is dus een goed idee. Zeker omdat er steeds meer gokkers online te vinden zijn, wegens het groeiende aanbod van online kansspelen.
Informatie op Gokhulp
Het informatieve gedeelte van de website omvat heel wat materiaal over kansspelen en gokproblemen. Zoals het ‘samenspel’ tussen riskante factoren van kansspelen, de ingesteldheid van de speler en de invloed van de context waarin gespeeld wordt. Verder over: de functie van gokken, mogelijke denkfouten bij gokkers, hoe hou je het plezierig, wettelijke bepalingen, de soorten kansspelen, en risico’s en kenmerken van problematisch spelen. Er is een FAQ-rubriek, informatie rond hulpverlening en bezoekers kunnen berichten plaatsen in een publiek forum.
Er zijn drie soorten ’tests’ beschikbaar voor de bezoeker die zichzelf vragen stelt over zijn gokgedrag:
- De ‘checklist’ biedt de mogelijkheid enkele gedragingen en (‘irrationele’) ideeën rond gokken te scoren.
- De SOGS test, ontwikkeld door Henry R. Lesieur et Sheila B. Blume, gaat na in hoeverre iemand effectief gokproblemen heeft. De score wordt vergeleken met de fases die men kan onderscheiden in het verloop van een speelverslaving, zoals beschreven door Custer: van ‘winnende fase’, over ‘verliezende fase’, tot ‘wanhopige fase’.
- Tenslotte is er ook een kennistest, die werd overgenomen van De DrugLijn/Jellinek.
Ook mensen uit de omgeving van problematische spelers kunnen heel wat tips vinden op de website.
Online zelfhulp
Iedereen die gokproblemen ervaart en iets aan zijn gedrag wil veranderen kan zich anoniem aanmelden bij het (kosteloze) online zelfhulpprogramma. Onmiddellijk na aanmelding wordt gevraagd om het startniveau te bepalen (‘hoeveel tijd en geld spendeer je aan gokken tijdens een gemiddelde week’), de voor- en nadelen van gokken voor zichzelf na te gaan en een voorlopige doelstelling te bepalen (minderen of stoppen).
Tijdens het programma, dat volgens keuze 3 tot 12 weken duurt, kunnen deelnemers gebruikmaken van een reeks opdrachten om hen te helpen bij het bereiken van hun doel. Zoals o.a. een registratiedagboek, het concretiseren van doelstellingen, het bepalen van risicosituaties, enz. Er wordt ook aandacht besteed aan het aanpakken van eventuele schulden, het betrekken van de omgeving bij de problemen en hervalpreventie. Naast de opdrachten wordt nog een groot deel bijkomende informatie geboden rond de ‘illusie van controle bij kansspelen’, herverdelingspercentages en gemiddeld uurverlies, verdere hulpverlening en zelfhulpgroepen.
Of er ook een online begeleiding zal toegevoegd worden aan deze website valt nog af te wachten.
One Reply to “Lancering website ‘Gokhulp/Aide-aux-joueurs’”