In-Balanz app: ademhalingstraining

De In-Balanz app werd in Nederland ontwikkeld en biedt ademhalingsoefeningen die als ondersteuning kunnen aangewend worden bij hyperventilatie, angst, paniekaanvallen en stress. Daarnaast kan de app ook gewoon gebruikt worden als hulpmiddel om te ontspannen.

Het belang van ademhaling

Bij zware fysieke inspanningen gaan we sneller en hoger ademhalen. Daardoor verhoogt de hoeveelheid zuurstof in het bloed, terwijl de hoeveelheid koolzuurgas (CO2) verlaagt. Als gevolg van stress of angst doet zich echter soms een gelijkaardig fenomeen voor, terwijl er geen fysieke inspanningen moeten geleverd worden. Dat veroorzaakt een aantal vervelende verschijnselen zoals: kortademigheid, droge mond, versnelde hartslag, duizeligheid, het gevoel te zullen flauwvallen, een beklemmend gevoel in de borst, of tintelingen in handen, voeten en gezicht.

Hyperventilatie kan een vicieuze cirkel op gang brengen waarbij gespannenheid leidt tot een verstoorde ademhaling, die op zijn beurt de spanning verder doet toenemen. De hogergenoemde bijverschijnselen kunnen angst opwekken en zullen in sommige gevallen uitmonden in terugkerende paniekaanvallen. Zo kan een tweede vicieuze cirkel ontstaan, namelijk het gaan vermijden van mogelijk stresserende situaties waardoor de angst voor de paniekaanvallen gaat toenemen. Op de lange duur leidt het vermijdingsgedrag tot sociaal isolement, wat weer andere problemen oplevert.

hyperventilatie

In andere gevallen komt het niet tot acute paniekaanvallen maar ontstaan er toch een hele resem diffuse klachten, zoals wazig zicht, oorsuizingen, geheugen- of concentratiestoornissen, maag- en darmklachten (door ‘naar lucht te happen’ of overmatig te geeuwen) en een algemeen malaise gevoel. Mensen met dergelijke chronische hyperventilatie zijn zich dikwijls niet bewust van de onderliggende mechanismen.

In veel gevallen gaat hyperventilatie samen met een bepaalde levensstijl (jachtig leven, veel piekeren en perfectionisme) of met onderliggende problemen (depressie, burn-out, angsten, posttraumatische stressstoornis).

Ademhalingsoefeningen en psycho-educatie, waarbij varianten van een rustige buikademhaling aangeleerd worden, kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn en soms de klachten volledig doen verdwijnen. Is er sprake van van onderliggende problemen dan zullen dergelijke oefeningen vaak geen volledige oplossing bieden, maar toch kunnen ze bij een heel aantal mensen bruikbaar zijn om acute klachten te verminderen.

De In-Balanz app

De app voorziet in een systematische ademhalingstraining om acute klachten minstens te milderen. De training richt zich op het herstellen van de ontregelde ademhaling aan de hand van praktische oefeningen. De basisoefening die onmiddellijk van start gaat bij het drukken op de rode paniekknop, bestaat uit een rustige vrouwelijke stem die begint te tellen op het juiste ritme waarop de ademhaling moet afgestemd worden. De app kan dus ingezet worden in acute stresssituaties, waardoor de angst voor de angst kan doorbroken worden. Er wordt ook voorzien in informatie om het mechanisme van hyperventilatie uit te leggen en hoe ademhalingsoefeningen kunnen helpen om hyperventilatie te voorkomen. Er kan ook een klachtenlijst gescoord worden. Dit gedeelte van de app is gratis.

Voor sommige mensen met hyperventilatie komt het er echter op aan om op regelmatige basis te gaan oefenen met buikademhaling om deze eigen te maken, waardoor het een automatisme wordt.  Hiervoor kan een reeks van 7 opeenvolgende oefeningen gedownload worden (voor 5.49 euro), waarmee je drie maanden aan de slag kan. Deze oefeningen bestaan uit 2 delen: één voor de ochtend en één voor de avond. De oefeningen kunnen zowel liggend, zittend en staand uitgevoerd worden, waarbij telkens een duidelijke beschrijving en enkele illustraties worden getoond.

In Balanz app screenshots

Natuurlijk kan iedereen op eigen initiatief de In-Balanz app downloaden en ermee aan de slag gaan, maar voor meer ernstige problemen lijkt het aan te raden om de app te gebruiken in combinatie met een begeleiding of therapie. Ondertussen weten we immers dat veel apps in verband met gezondheidsproblemen snel gedownload worden, maar vervolgens weer even snel worden vergeten. Ook een aantrekkelijk ogende app werkt niet ‘vanzelf’. Voor huisartsen, kinesitherapeuten, psychologen, en andere hulpverleners kan het wel de moeite lonen om deze app uit te proberen om na te gaan of er gebruik van kan gemaakt worden bij hun cliënten. Wanneer er geopteerd wordt voor ademhalingsoefeningen binnen een therapie is regelmatig oefenen door de cliënt immers van belang. Zeker in de dagdagelijkse omgeving wanneer men rustig is, maar ook wanneer zich stresserende situaties voordoen.

Deze app is een initiatief van In-Balanz (therapeuten Sonja Nijhuis en Nellie Bontekoe) en werd technisch gerealiseerd door Greengrassapps. Er is zowel een Apple iOS versie als een Android versie beschikbaar.

www.in-balanz-.nl

3 Replies to “In-Balanz app: ademhalingstraining”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *