Toekomstmogelijkheden blended hulp in CGG

De wachttijden voor cliënten die beroep willen doen op de publieke geestelijke gezondheidszorg en aanverwante diensten zijn de laatste jaren enorm toegenomen. Een zeer onplezierige situatie voor de cliënten zelf, die vaak na langdurige overwegingen een stap zetten richting hulpverlening, maar ook voor de hulpverleners die zich onder druk voelen staan.

Door de huidige besparingsgolven ziet het er niet onmiddellijk naar uit dat er uitbreidingen zullen komen aan het personeelsbestand waarover de voorzieningen kunnen beschikken. Maar ook los daarvan kan de vraag gesteld worden in hoeverre we exclusief kunnen blijven vasthouden aan hulpverlening onder de vorm van intensieve individuele face-to-face contacten.

Individuele contacten zullen natuurlijk altijd een belangrijke plaats blijven innemen, maar er zal ook moeten gekeken worden naar alternatieven, zoals aangepaste groepsmethodieken en de zogenaamde ‘blended hulpverlening’.

Lees meer

Wearables in de gezondheidszorg

Wearables of wearable technology is een technologische trend die sinds eind 2013 opgang maakt. Ongeveer iedereen heeft al wel iets vernomen over ’trackers’, ‘smart watches’ of ‘Google Glass’. Wearables zijn elektronische apparaatjes die op het lichaam gedragen worden, bijvoorbeeld als polsband, een band rond je borst, een ring, aan je broeksband, een ‘slimme pleister’ of een bril zoals bij Google Glass. De apparaatjes kunnen een aantal lichamelijke parameters registreren, die vervolgens doorgestuurd worden via een draadloze verbinding naar een bijhorende app op je smartphone.

Momenteel worden wearables vooral gebruikt in het kader van fitness, waarbij geregistreerd wordt hoeveel stappen je zet, hoeveel calorieën je verbruikt, je hartslag, enzovoort. Maar zijn ze ook bruikbaar in de (geestelijke) gezondheidszorg?

Lees meer

Congres online hulp 2014

Het 5e congres online hulp wordt op 28 november 2014 georganiseerd in Domstad Cursus- en Vergadercentrum te Utrecht, en heeft als thema ‘Nieuwe concepten in nieuwe organisaties’. Deze editie richt zich niet zozeer op het starten met online hulpverlening, maar eerder op de verdere verdieping ervan.

O.a. volgende thema’s komen aan bod: innovatie en digitale transformatie, opschaling en acceptatie bevorderen bij hulpverleners, beveiliging, ontwikkeling van apps voor jongeren, hoe kies je een online hulp platform, ergernissen van cliënten, online hulp voor ouderen, enz.

Alle informatie vind je op: www.congresonlinehulp.nl