Wanneer is blended hulp geschikt?
In talrijke onderzoeken werd aangetoond dat online hulpverlening effectief kan zijn bij o.a. angst, verslaving en stemmingsstoornissen. Opvolging of begeleiding door een hulpverlener (via online berichten of chat) is hierbij een belangrijke meerwaarde, want verhoogt de effectiviteit en voorkomt vroegtijdige uitval. Het lijkt dus een logische stap om online interventies te combineren met reguliere face-to-face behandelingen (de zogenaamde ‘blended care’) om het hulpaanbod uit te breiden en te verbeteren. Is blended hulpverlening dan ‘the best of both worlds‘? Mogelijk wel, maar niet altijd en niet als vanzelfsprekend.
Onderzoek rond blended hulpverlening is nog relatief schaars en toont wisselende resultaten. Vaak omdat de manier waarop blended care wordt ingezet zeer verschillend kan zijn en vaak ook omdat de concrete implementatie ervan nog in de kinderschoenen staat. Op basis van het beschikbare onderzoek formuleerde het Centrum voor eHealth (Universiteit Twente) een aantal aandachtspunten die zowel betrekking hebben op de hulpverleners, als op de deelnemers en op de interactie tussen beiden (Wentzel, e.a., 2016). In samenwerking met verschillende GGZ-instellingen werd een ‘Fit for Blended Care‘ instrument ontwikkeld.
Alcoholhulp vernieuwd
Alcoholhulp werd vernieuwd en ‘responsive‘ gemaakt, waardoor de website zich automatisch zal aanpassen aan verschillende beeldschermen (zoals desktop, laptop, tablet en smartphone). Dit is een groot voordeel voor deelnemers aan de programma’s, wanneer ze bijvoorbeeld snel iets willen registreren in hun dagboek. Gewone bezoekers kunnen de website nu ook gemakkelijker bekijken op hun tablet of smartphone.
Het ontwerp van de website is niet fundamenteel veranderd om de herkenbaarheid voor regelmatige bezoekers te behouden. Het zelfhulp- en begeleidingsprogramma voor deelnemers werd inhoudelijk wel sterk herwerkt. Ook voor hulpverleners (online en ‘blended’) werden een aantal functionaliteiten toegevoegd.
Sportwijs.be
CAD Limburg lanceerde de web applicatie www.sportwijs.be voor de sportsector, gefinancierd door de Rotary. Op sportwijs.be vinden sporters en clubs informatie en preventie materiaal rond alcohol, drugs en gokken. Op basis van wat sportclubs relevant vinden, werden verschillende modules voor sportwijs.be ontwikkeld.
Knooppunt-online
Zoals reeds in een vorig artikel vermeld, wil minister Vandeurzen inzetten op de ontwikkeling van online hulpverlening in Vlaanderen. Eén van de actiepunten in dit verband was de oprichting van een ‘intersectoraal aanspreekpunt online hulp‘. Dat actiepunt is ondertussen een feit geworden en het ‘aanpreekpunt’ ging in maart dit jaar van start. Het werd omgedoopt tot ‘knooppunt-online‘.
Open Minds congres
Zorgnet-Icuro organiseert het Open Minds congres op 26 en 27 mei. Dit congres richt zich op geestelijke gezondheid en -gezondheidszorg in een breder perspectief. Trendanalyses wijzen immers uit dat psychische kwetsbaarheid een belangrijk gezondheidsthema wordt in de komende decennia. Een nieuwe, integrale organisatie van de geestelijke gezondheidszorg dringt zich op. Met meer nadruk op zelfsturing, laagdrempeligheid, overstijgen van de sectorale aanpak, buurtwerking, gebruik van e-(mental)health, en ‘hersteldenken’. In Nederland sluit dit aan bij ‘de Nieuwe GGZ‘ beweging.
Op het congres worden antwoorden gezocht op vragen zoals: Hoe kunnen we in de samenleving beter zorg dragen voor ons mentaal welbevinden? Hoe brengen we persoonsgerichte zorginnovatie in praktijk? Hoe creëren we een positieve dynamiek voor een nieuwe geestelijke gezondheidszorg?
Meer info en programma: www.openmindscongres.be
Mirro: online zelfhulp depressie
Update 1/3/2022: Onderstaande website van Mirro werd ondertussen opgeheven.
De Nederlandse stichting mirro ontwikkelde een aantrekkelijke website over het thema somberheid en depressie. Naast een zelftest en psycho-educatie wordt er ook een online zelfhulpprogramma aangeboden. Dit laatste is een depressietraining voor volwassenen met als belangrijkste onderwerpen: ‘weg met somberheid’, ‘positieve activiteiten’, ‘omgaan met spanning’ en ‘negatieve gedachten’.
Studiedag Carewear
Kan wearable-technologie een rol van betekenis spelen voor mentale gezondheid? Over dit onderwerp vindt op 28 januari 2016 van 10u tot 17u een studiedag plaats bij Thomas More te Antwerpen.
3 keynotes nemen je mee op weg:
- Prof. Dr. Omer Van den Bergh (KU Leuven) over de vele facetten van stress en hoe dit te meten
- Prof. Dr. Kristof Van Laerhoven (Universität Freiburg) over wearables en de mogelijkheid om activiteiten te monitoren
- ir. Walter De Raedt (imec) over opkomende technologieën en hun toepassingen in de (geestelijke) gezondheidszorg
Daarna volgen enkele interactieve workshops.
Meer info en inschrijving: http://carewear.be/studiedag