Drughulp vernieuwd
De website Drughulp werd vernieuwd. Zoals Alcoholhulp is deze website nu ‘responsive’ gemaakt, waardoor ze hanteerbaar wordt op tablets en smartphones. Zowel het informatieve gedeelte als de online programma’s (zelfhulp en begeleiding) werden uitgebreid en van nieuwe functionaliteiten voorzien.
Meer producten en thema’s
Vroeger concentreerde Drughulp zich voornamelijk op de 4 bekendste ‘party drugs’, namelijk ecstacy, speed, cocaïne en GHB. Daar werden nu ketamine, heroïne, ‘Nieuwe Psychoactieve Stoffen’ en medicatie (gebruikt als drug) aan toegevoegd. Niet enkel in het publieke informatieve gedeelte, maar ook in de online programma’s. Er kunnen dus veel meer producten geregistreerd worden in het drugdagboek. Daarnaast blijft het ook mogelijk om in het drugdagboek alcohol of cannabis als tweede product te kiezen.
Op het informatiegedeelte bleef de vrij populaire checklist voor uitgaanders behouden. Nieuwe informatie werd o.a. toegevoegd rond ontwenning per product. We stapten af van klassieke nieuwsberichten op datum, omdat hierdoor vaak goede informatie verloren ging naargelang een bericht steeds verder naar achter verschoof op de tijdslijn. Zoals bij Alcoholhulp kozen we voor een rubriek ‘Thema’s’. Deze bevat (tot nu toe) artikels rond ‘drugs en wetgeving’, ‘meer uitgebreide info over NPS’, ‘gebruikspatronen’, ‘geknoei met XTC’, enzovoort. In de nabije toekomst worden hier relevante artikels aan toegevoegd.
Uitbreiding online programma’s
Naar analogie met Alcoholhulp werden volgende elementen toegevoegd voor deelnemers:
- Een homepagina die zes ‘blokken’ bevat, waarmee een deelnemer snel de weg kan vinden. Daarnaast ook een overzicht van de evolutie die een deelnemer doorloopt.
- Een aantal oefeningen werden ‘actiever‘ gemaakt’. Bijvoorbeeld: bij het actieplan werd de optie ‘mezelf afleiden’ veranderd in ‘mezelf afleiden door…’. Er wordt ook meer de nadruk gelegd op het feit dat oefeningen ‘levende opdrachten’ zijn, die best regelmatig aangepast of aangevuld worden.
- Een berichtenbox bij elke oefening, die ervoor kan zorgen dat er meer gericht gecommuniceerd wordt tussen deelnemer en hulpverlener rond een specifieke opdracht.
- De toevoeging van getuigenissen bij elke oefening die weergeeft wat vroegere deelnemers aan dit onderdeel gehad hebben.
- Ingevulde voorbeelden bij elke oefening, om deelnemers te inspireren en op weg te zetten.
- Een uitgewerkte ‘Waarden’ oefening, geïnspireerd door de Acceptance & Commitment Therapy (ACT), met de mogelijkheid concrete doelen te formuleren voor verschillende levensgebieden.
- Door deelnemers instelbare ‘herinneringsberichten’ (bijvoorbeeld om het dagboek in te vullen).
- Een privédagboek, waarbij deelnemers kunnen aangeven of ze berichten willen delen met hun hulpverlener of niet.
- Een meer uitgebreide bibliotheek met informatieve teksten en video’s.
Ook voor de hulpverleners werden functionaliteiten toegevoegd. De belangrijkste is dat ze rechtstreeks toegang kunnen hebben tot het programma van hun cliënten. Natuurlijk zonder dat ze iets kunnen aanpassen, en zonder dat ze inhoud kunnen zien die cliënten niet willen delen (zoals bijvoorbeeld hun ‘privé dagboek’). Deze functie biedt als voordeel dat hulpverleners meer voeling zullen hebben met hoe een deelnemer het programma ziet en ervaart. Ook blijft het psycho-educatieve materiaal dat vervat zit in het programma daardoor toegankelijker voor de hulpverlener.
Hey ik ben indira ik heb hulp nodeg