COVID-19 en de ’tsunami’ van psychische klachten
In de loop van juni 2020 verscheen een artikel op VRT NWS van prof. Patrick Luyten (KULeuven). Daarin relativeerde hij de ’tsunami’ aan psychologische klachten die zouden ontstaan door de Coronacrisis, zonder de ernst ervan te onderschatten. Voorspellende cijfers uit vroeger onderzoek die Luyten wilde toevoegen aan het artikel ontbraken echter. Daarom willen we ze hier presenteren.
BloomUp online psychologische hulp
Beeldbellen en blended hulp in de CGG
Vaststellingen
Naar aanleiding van de Coronacrisis zijn hulpverleners van de CGG massaal moeten overschakelen naar telehulp (telefonisch, via chat, maar vooral via beeldbellen). Het getuigt van veerkracht dat ze daar zo snel in lukten. Tegelijkertijd was er ook veel interesse voor webinars rond blended werken met Depressiehulp, Alcoholhulp en Vaardigleven, maar nog meer voor webinars over online communiceren.
Onlinehulp voor de GGZ in Coronatijden
Tijdens deze Coronacrisis worden face-to-facecontacten beperkt of verboden, waardoor online communiceren een alternatief kan bieden voor welzijnswerk, sociaal werk en geestelijke gezondheidszorg. De ‘sense of urgency‘ is plots heel groot, terwijl deze voordien, zeker in de GGZ, niet zo sterk aanwezig was…
Zou de huidige Corona crisis een ‘game changer’ kunnen zijn voor online hulpverlening? In ieder geval werden er op korte tijd een aantal iniatieven genomen, ook binnen de GGZ.
Implementatie blended hulp in CGG
Dit artikel richt zich in eerste instantie op die CGG waar blended hulp geen of slechts in beperkte mate ingang gevonden heeft, of waar de implementatie is stilgevallen, terwijl dit niet de bedoeling was. Dit betekent echter niet dat alle CGG zich in gelijke mate moeten engageren op gebied van blended hulp, want dit is afhankelijk van hun overige doelstellingen en hun doelgroepen.