Projecten

Drughulp

Drughulp

Drughulp.be is een gezamelijk initiatief van CAD-Limburg en CGG Kempen, financiëel ondersteund door de Vlaamse overheid.

Drughulp werd in 2018 vernieuwd en 'responsive' gemaakt. De vorige versie richtte zich op het gebruik van de zogenaamde 'partydrugs' (XTC, speed, cocaïne en GHB). In 2018 werd het aantal producten uitgebreid met ketamine, heroïne, medicatie (als drug) en de NPS (Nieuwe Psychotrope Stoffen).
Meer over de vernieuwingen op onze blog

Hoewel de term 'partydrugs' niet volledig de lading dekt, hebben de meeste gebruikers ervan deze middelen leren kennen tijdens het uitgaan en ze in deze context ook voor de eerste keer uitgeprobeerd.

Net zoals Alcoholhulp bestaat de website uit drie grote delen: informatie, zelfhulp en online begeleiding.

Screenshots

Inhoud website

  • Het informatieve gedeelte...
    richt zich op geïnteresseerden, problematische drinkers en hun omgeving. Het omvat volgende elementen:
    • Productinformatie met eigenschappen, effecten, risico's en tips voor zo veilig mogelijk gebruik.
    • Een interactieve checklist voor uitgaanders. Na het invullen krijgen deelnemers te zien waar ze goed scoren, waar ze dringend over moeten nadenken en waar ze ernstige risico's lopen.
    • Zelftests per middel (van De DrugLijn)
    • Thema's: 'Wat is problematisch gebruik?', 'Gebruikspatronen', 'De onbewuste verslaving', 'Wetgeving', enzovoort.
    • Getuigenissen van gebruikers.
    • Een FAQ rubriek.
    • Informatie voor mensen uit de omgeving van (overmatige) gebruikers: ouders, broers en zussen, partners en vrienden.
    • Informatie over hulpverlening
  • Het zelfhulpgedeelte...
    bestaat uit een volledig geautomatiseerd programma, waarmee deelnemers anoniem en zelfstandig aan de slag kunnen om druggewoontes te veranderen. Het programma bevat een aantal opdrachtmodules die als belangrijkste doel hebben de zelfcontrole te verhogen.
  • Het online begeleiding gedeelte...
    bevat naast een geautomatiseerd programma, de mogelijkheid om wekelijks contact te hebben met een professionele hulpverlener via chat of online berichten. De opdrachten in het programma zijn: een drugdagboek (met mogelijkheid om 2 producten te registreren), het nagaan van voor- en nadelen, het vaststellen van risicosituaties, het zoeken van alternatieven en het omgaan met terugval.Het programma gebaseerd is op principes uit de cognitieve gedragstherapie en de motivationele gespreksvoering. Deelnemers kunnen verder (anoniem) contact met elkaar onderhouden via een afgeschermd forum. Deelnemers hoeven niets te downloaden op hun computer.
  • Het hulpverlenerspaneel...
    biedt hulpverleners de gelegenheid de opdrachten van hun cliëntenop te volgen, afspraken te maken met hun cliënten, berichten te versturen, afspraken te maken via een online agende en gebruik te maken van een chatapplicatie. Alle communicatie tussen hulpverleners en cliënten verloopt via een beveiligde verbinding.

Bezoek de website

Online hulpverlening kan zelfredzaamheid versterken