Online dagboek
Onlinedagboek.be is een intiatief van Online-hulpverlening.be.
In het kader van een Tetra project hebben we ons idee van een flexibel online dagboek verder ontwikkeld. Het online dagboek is in eerste instantie bedoeld om toegepast te worden binnen ‘blended hulp’, waarbij de online applicatie kan ingezet worden ter ondersteuning van een face-to-face begeleiding.
Tetra projecten worden opgezet door het IWT (agentschap voor Innovatie en Technologie). Binnen dit Tetra project werd samengewerkt met het onlinehulp-onderzoeksteam van de Arteveldehogeschool, KULeuven en ISW-Limits.
Tijdens het Tetra project, dat gedurende 2 jaar liep, werd de dagboekapplicatie uitgetest bij diverse organisaties van welzijnswerk, geestelijke gezondheidszorg, kinderopvang en onderwijs. Het project betrof niet enkel de technische ontwikkeling, maar ook het bieden van handvaten aan begeleiders en hulpverleners om deze methodiek te (leren) gebruiken. Medewerkers van Artevelde HS en KULeuven coördineerden het onderzoek en de uitrol over de verschillende organisaties die bereid waren deel te nemen aan dit project.
Mogelijkheden van het dagboek
- Begeleiders of hulpverleners kunnen het dagboek op maat kunnen aanpassen voor hun cliënt. Met name: welke parameters bevraagd worden, in welke volgorde, de aard van de vragen, de verwoording van de vragen en de wijze van scoren (meerkeuzevragen, diverse schuifregelaars, open tekstvakken, enzovoort).
- De dagboekregistraties worden weergegeven aan de hand van diverse grafieken, tabellen en overzichten. Deze kunnen onder de vorm van een pdf-bestand gedownload worden door deelnemer en hulpverlener/begeleider.
- De mogelijkheid om pictogrammen toe te voegen in plaats van uitgeschreven vragen of antwoordmogelijkheden, voor specifieke doelgroepen.
- Het verzenden van beveiligde online berichten tussen deelnemer en begeleider/hulpverlener.
- Het versturen van instelbare reminders via e-mail.
Screenshots
Overzicht Online dagboek
- Het admin gedeelte...
is toegankelijk voor administrators om accounts voor organisaties en hulpverleners aan te maken. Hier kunnen ook dagboektemplates worden aangemaakt, die als basis kunnen gebruikt worden door de hulpverleners. - Het hulpverleners gedeelte...
waar begeleiders/hulpverleners accounts kunnen aanmaken voor hun cliënten. Voor elke cliënt kan een gepersonaliseerd dagboek worden samengesteld (op basis van een template of 'from scratch') door middel van de dagboek editor. Er zijn een 40-tal templates voorzien met diverse thema's. Verder worden hier de cliënten opgevolgd door de resultaten van de registraties te bekijken, online boodschappen te versturen, reminders in te stellen, enz. - Het coördinator gedeelte...
waarmee de accounts van de hulpverleners kunnen beheerd worden in een organisatie. - Het cliënt gedeelte...
is het gepersonaliseerde dagboek, dat enkel toegankelijk is via een beveiligde login. Resultaten van registraties worden weergegeven via grafieken en tabellen.
Meer info
Meer info over dit project: